Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Målgruppe
For voksne
Køb eller bestil billetter
LIVEstream

Livestream: Kvantefysikken – atomernes vilde verden

04.10.22
Fra Niels Bohr til de nyeste teorier

Den danske fysiker Niels Bohr foreslog i 1913 en model for atomernes opbygning, som minder om planeternes kredsløb om Solen i Solsystemet. Bohrs teori blev en forløber for den såkaldte kvantefysik, hvis formler er utroligt præcise.

Men der er underlige ting på færde, når kemikere og fysikere beskriver atomernes og molekylernes opførsel: dels er de mikroskopiske partikler tilsyneladende flere steder på samme tid, indtil vi måler på dem, dels giver målingerne altid tilfældige resultater.

De videnskabsmænd, som skabte teorien i årene 1900-1930, blev aldrig enige om, hvordan vi skal forstå kvantefysikkens mere paradoksale sider. Samtidigt med at vi i dag anvender teorien med succes – på alt fra stjerners fødsel og død til mikrochips i computere, smartphones mv. – diskuterer fysikere stadig og intenst kvantefysikkens dybere betydning. I foredraget diskuterer professor Klaus Mølmer de eksperimentelle observationer og teoretiske overvejelser, der førte til Bohrs atomfysik og til kvantefysikkens teoretiske formler, og han fortæller om kvantefysikken, dens vidt forskellige fortolkninger og dens seneste teoretiske og eksperimentelle landvindinger.

Klaus Mølmer er professor i kvantefysik ved Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet.

Offentlige foredrag i naturvidenskab – livestreamet fra Aarhus Universitet:
Engagerede forelæsere holder foredrag om forskellige grene af naturvidenskaben. Foredragene livestreames fra Søauditorierne i Universitetsparken og giver indblik i de nyeste opdagelser og erkendelser inden for naturvidenskaben. Deltagerne kan stille spørgsmål til forelæseren under foredraget via SMS eller Twitter.