Blomstrende syrener
Blomstrende syrener

Anbefaling: Blomstrende syrener

09.04.19
Skæbnen bringer tre kvinder sammen under og efter 2. Verdenskrig i dramatisk, bevægende og rørende fortælling om krigens følger.

Caroline Ferriday arbejder som frivillig på det franske konsulat t i New York

På den anden side af Atlanten i Lublin lever den 16 årige Kasia. Efter at tyskerne har besat Polen, bliver hun en del af den polske modstandsbevægelse. Under en aktion bliver hun fanget, og hun, henses søster og mor og sendes Ravensbrück, hvor hun lever under forfærdelige forhold og udsættelse for grusomme medicinske forsøg

Herta Oberheuser studerer medicin i Düsseldorf. Hun får arbejde som læge i en ”genopdragelseslejr” for kvinder. Men hun finder hurtigt ud af, at det er noget helt andet end genopdragelse, hun skal arbejde med.

Og det er naturligvis i Ravensbrück at Kaisa og Hertas veje krydses. Herta er lægen der foretager den meningsløse operationer på Kaisa og de andre fanger.

Forfatteren havde valgt at fortælle historien fra disse forskellige vinkler og vi på den måde både får historien fra en kvinde, som ikke er direkte berørt af krigen, af en tysk læge som arbejder i en koncentrationslejr og fra en fanges side. Det giver mange flere nuancer til historien. 

Martha Hall Kelly bygger sin roman på virkelige hændelser, og Caroline Ferriday og Herta Oberheuser er virkelige personer, og Kasia og hendes søsters historie er baseret på to kvinder, som blev opereret i lejren.
Herta Oberheuser var den eneste kvindelige læge i Ravensbrück, og den eneste kvindelige læge, som blev stillet for retten i Nürnberg.

Blomstrende syrener er godt researchet og velfortalt. Mest hjerteskærende er Kasias historie, som bliver siddende lang tid efter læsningen.

Det er en barsk og ærlig historisk roman om nogle helt uhyrlige hændelser under anden verdenskrig. Det er en roman som både omhandler håb, frygt, angst, sorg, overlevelse og evnen til at tilgive og acceptere, selv når det kan virke næsten umuligt. Disse historier er skræmmende og sørgelige – men nødvendige for ikke at glemme dette sorte kapitel i Europas historie

Det er den type bog hvor siderne nærmest vender sig selv og som vil sidde fast i mit hjerte i lang tid efter endt læsning.

 

Materialer