Den stærkeste bog, jeg har læst i år: Unge Mungo

09.09.22
Jeg læste Stuart Douglas’ Unge Mungo, så snart den udkom på engelsk. Stuart Douglas vandt meget velfortjent Man Booker-prisen i 2021 for Shuggie Bain, så da Unge Mungo kom ud, måtte jeg naturligvis læse den.

Stuart Douglas skriver hjerteskærende godt om både det smukke og det onde i livet – så godt, faktisk, at jeg flere gange måtte lægge bogen fra mig, fordi det var for medrivende, det var for stærkt, det gjorde lidt for ondt. Men lad ikke det skræmme dig fra at læse bogen! For når det er godt, når det er smukt, så er det så smukt at det tindrer!

Mungo og James burde ikke være venner. I 1990’ernes hypermaskuline og voldsramte Glasgow, hvor protestanter og katolikker står stejlt på hver sin side, er de to teenagedrenges følelser for hinanden totalt forbudt, og drømmen om at flygte fra de trøstesløse baggårde kolliderer konstant med skrækken for at blive opdaget. Især Mungo kæmper for at holde venskabet og sit sande jeg hemmeligt for omverdenen og for storebroren Hamish, den lokale bandeleder, som har et barskt omdømme at opretholde. Da Mungos mor sender ham på en fisketur med to tvivlsomme mænd, må den ængstelige og godhjertede Mungo opbyde alt sit mod og al sin styrke for at komme tilbage i sikkerhed, til et sted, hvor han og James måske kan have en fremtid sammen.

Unge Mungo er en hjertegribende beretning om en faderløs søn og kærlighedens mirakel. Om unge mænd, der kæmper for at kunne være hvem de er, og elske hvem de vil. Om maskulinitetens grænser og farerne ved at elske for meget.

Lån Unge Mungo i dag.

Materialer