Optakt til uddelingen af Nobelprisen i litteratur 2020

06.10.20
Nobelprisen i litteratur uddeles torsdag den 8. oktober. Lær mere om den prestigefyldte hædersbevisning og dyk ned i prisbelønnede forfatterskaber.

Nobelprisen er en international hæderspris, der uddeles årligt inden for seks områder – fysik, kemi, medicin, litteratur, økonomi og fredsindsats – som en anerkendelse ad en væsentlig videnskabelig eller kulturel indsats. Priserne er bredt anerkendt som den mest prestigefyldte æresbevisning.

Nobelprisen i litteratur er blevet uddelt siden 1901 af det Svenske Akademi. Oprindeligt var prisen tiltænkt en forfatter, der i det forgangne år havde fået udgivet et markant værk – lidt ligesom Nordisk Råds Litteraturpris. Der har dog i mange år, den oprindelige tanke til trods, været tradition for at uddele prisen som hædring af en forfatters livsværk.

Kun tre danskere har vundet Nobelprisen i litteratur – Karl Adolph Gjellerup, Henrik Pontoppidan og Johannes V. Jensen – selvom adskillige danske forfattere har været udpeget som kandidater i årenes løb, heriblandt Karen Blixen, om hvem Ernest Hemingway udtalte sig, ”Jeg ville have været glad – gladere – i dag, hvis prisen var gået til den skønne forfatter Isak Dinesen,” da han vandt prisen i 1954.

Årligt modtager Det Svenske Akademi omtrent 200 kandidatforslag, som de efterfølgende indskrænker til først 20 og siden 5, men akademiet er notorisk hemmelighedsfulde. Så vi almindelige dødelige må enten vente eller oddse, indtil den nye Nobelprisvinder udkåres på torsdag.

I mellemtiden kan man jo passende dykke ned i nogle af de forfatterskaber, der allerede er stukket af med en Nobelpris – vinderne finder du i listen nedenunder.