Vild og vidunderlig - tag naturen med hjem fra biblioteket

21.04.20
I 2020 skal danskerne smage, opleve og gå på opdagelse i den vilde natur. I samarbejde med DR og Danmarks natur- og friluftsorganisationer viser landets biblioteker dig nye veje til det vilde og oversete i vores natur.

 

Hvor tager man hen, når byerne lukker og landet går i karantæne? Et oplagt svar kunne være: Naturen.

Gennem 2020 kan du hente meget mere af netop dén på dit lokale bibliotek. Her vil kampagnen 'Vores Natur' flytte både opfattelser og fødder ud i den natur, mange af os, tror vi kender.

Fem centrale naturtyper (skov, hav, sø og vandløb, det åbne land og naturen i byen) bliver omdrejningspunktet for myriader af oplevelse med det sjældne og oversete. Du kan se mere om de fem biotoper i den nye DR-dokumentar serie om den danske natur på DRTV eller hver søndag kl. 20:00 på DR1. Se første afsnit i DRs dokumentarserie Vilde Vidunderlige Danmark på DRTV her.

 

Du kan følge med i kampagnen ved at trykke på tagget 'Vores Natur' eller 'Temasamarbejde 2020' i bunden af denne artikel.

 

Bibliotekernes Temasamarbejde er en landsdækkende indsats, hvor danske biblioteker arbejder sammen med eksterne aktører omkring et fælles kampagnetema. Indsatsen koordineres af Aalborg Bibliotekerne med deltagelse fra centralbibliotekerne i Gentofte, Herning, Odense, Roskilde, Vejle og Aalborg. Sammen med DR og de danske natur- og friluftsorganisationer støtter bibliotekerne i 76 af landets kommuner op om dette års naturtema.

Et sprog vi ikke længere taler

Mange af kampagnens tilbud handler om at give danskerne perspektiv og folde naturen ud i alle dens nuancer.

Her er et selvstændigt indsatsområde sproget. For mange af os besidder simpelthen ikke de ord, som kan lokke alle detaljerne frem fra omgivelser; dem, som ligger gemt i navnene på dyrearter, i planteriget, landskaberne og i årstidscyklusserne omkring os.

Med i picnickurv og vandrerbylten håber bibliotekerne at kunne give dig en god omgang viden og litteratur, der netop kan sætte begreber og ord på den verden, der gemmer sig bag træer, i søer, ved kyster og ved vandløb

Både i forårs- og efterårsfarver

Selve 'Vores natur' udspringer af et samarbejde mellem bibliotekerne, DR og landets friluft- og naturorganisationer.

Landets natur- og friluftsorganisationerne træder til med konkurrencer - og fra slutningen af maj en kavalkade af friluftsaktiviteter, som derefter vil kunne findes på deres hjemmeside. Klik dig videre til Vores Naturs kampagnehjemmeside her.

Til september vil naturkampagnen så igen dukke op iført efterårsfarver. I denne del af kampagnen vil der i højere grad vil være fokus på naturen set i forhold til emner som rewilding, biodiversitet og bæredygtighed.