Børn

Har du læst for dit barn i dag?

”Har du talt med dit barn i dag?” Sådan lød et pædagogisk kampagneslogan fra firserne, der opfordrede forældre til at engagere sig mere i deres børns liv, blandt andet gennem samtaler og nærvær i hverdagen. I dag spørger jeg så: ”Har du læst for dit barn i dag?”.

Af Julie Hassing

Der er utallige fordele ved at læse højt for sit barn, både for barnet, for forælderen, men også på et samfundsplan. Men hvorfor er det nu lige det er så vigtigt at læse for sit barn? Og hvordan læser man med de helt små, der endnu ikke har et sprog, de som måske har lidt for meget krudt i numsen til at sidde stille? Det vil jeg (bibliotekar in spe og mor til en dreng på et år) dykke ned i, i denne artikel.

Om skribenten: Julie Hassing

Jeg er i praktik på Solrød Bibliotek, hvor jeg primært fokuserer på aktiviteter og formidling til børn. Jeg elsker børnelitteratur, og har en forkærlighed for børnebøger med sjove og smukke illustrationer. Jeg er dog også rigtig glad for voksenlitteraturen. Jeg elsker især historiske romaner, gerne romaner som "Girl With A Pearl Earring" af Tracy Chevalier, der tager sit udgangspunkt i et værk eller i en begivenhed. 

Portrætfoto af Julie Hassing.

De tusind fordele for barnet

Forskning viser, at det at læse for sit barn kan have indvirkning på barnets senere sprogforståelse og læsefærdigheder. Børn, der bliver læst for, møder nemlig flere komplekse ord og sætninger end andre børn. Samtidig har læsningen en indvirkning på barnets kognitive funktioner, fordi højtlæsning stimulerer forbindelser i hjernen, der understøtter forståelse, kreativitet og problemløsning. 

Når barnet bliver større og får en bedre forståelse for de bøger det læser, både alene og sammen med voksne, kan læsningen også hjælpe med en konkret øget viden. Det gælder både bøger om faglige emner, men det gælder også mere almenmenneskelige egenskaber. Undersøgelser viser nemlig, at vi bliver mere empatiske mennesker af at læse bøger. Bøgerne viser os synsvinkler, idéer og verdener, der er anderledes fra vores egen, og giver os dermed muligheden for at se ting i et andet perspektiv.

Sidst, men ikke mindst, er der den (store) fordel at man, ved at læse højt for sit barn, kan hjælpe barnet til at opnå en livslang kærlighed til bøger og til læring i mere generel forstand. Læsning for og med ens barn har altså talrige fordele.

 

... og så en lille fordel for forælderen

Som forælder er du naturligvis interesseret i at give dit barn de bedste forudsætninger, og derfor behøver du måske ikke flere grunde, end ovenstående til at læse med dit barn, men her får du alligevel én grund, der taler lidt mere til dit (og til mit) ego, som forælder: Ro! Læsningen skaber et pusterum fra leg og ballade, en rolig stund, hvor man kan være nærværende med sit barn, men måske også en rolig stund, hvor forælderen kan koble hjernen lidt fra og bare være. 

 

Men hvordan?

Ja ja, det lyder fint med alle fordelene ved at læse for sit barn, men hvordan? Det virker måske simpelt, men når man har prøvet at holde sin etårige beskæftiget med en bog i mere end fem minutter af gangen opdager man, at det måske alligevel ikke er så simpelt endda. Så her kommer et par råd til dig, der gerne vil læse med dit lille barn.

  1. Læs højt når barnet spiser eller når barnet har brug for at slappe af.
  2. Vælg bøger du også selv har lyst til at læse. For eksempel bøger med sjove illustrationer, rim og remser, eller bøger du kan huske fra din barndom. 
  3. Variér udvalget ved for eksempel at låne en masse forskelligt fra biblioteket.
  4. Vælg også bøger der kan noget. Bøger med flapper, låger eller teksturer, som barnet vil være nysgerrig på at undersøge rent taktilt.
  5. Vær fjollet og hav det sjovt. Lav gakkede stemmer og lydeffekter når du læser højt, måske ikke hver gang, men når humøret er til det.
  6. Husk, at når du låner børnebøger på biblioteket, er der ikke de samme forventninger om, at bøgerne ikke må slå sig. Vi ved, at børnebøger bliver læst og brugt, suttet på og krummet i. Selvom vi forventer, at I passer på bøgerne, vil vi hellere have, at forældre låner og bogen får lidt skrammer, end at I afholder jer fra at låne bøger til jeres børn!

 

Kom og sig hej!

Her kom en masse gode grunde til hvorfor man skal læse med sit barn, og et par forslag til hvordan. Kom ned på biblioteket og lån en sjov bog eller fem, og lad dit barn boltre sig i vores rum fyldt med bObles og udklædning, tegn en tegning ved tegnebordet eller deltag når vi afholder kreative workshops, Fars legestue eller et af vores andre gode tilbud. Vi glæder os til at se jer!