Brug Biblioteket

Her finder du svar på oftest stillede spørgsmål, samt informationer omkring brug af biblioteket. Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os.

Hvordan opretter jeg mig som låner?

Icon Description

Hvis du er over 18 år, fungerer dit sundhedskort som adgang til at låne på biblioteket. Før du kan anvende sundhedskortet, skal du oprettes som bruger af biblioteket. Det kan du med MitID her på vores hjemmeside eller ved personlig henvendelse på biblioteket. Husk dit sundhedskort.

Det er kun dig, der må benytte dit sundhedskort til biblioteket. Du er selv ansvarlig for de materialer, der bliver lånt på dit sundhedskort.

Hvordan opretter jeg mit barn som låner?

Icon Description

Hvis dit barn er under 18 år, skal du oprette barnet som låner her på hjemmesiden med MitID. Barnet kan få sit eget lånerkort, men kan også vælge at bruge sit sundhedskort som lånerkort. Lånerkortet kan fås ved henvendelse til personalet i den betjente åbningstid.

Det er kun dig, der må benytte dit sundhedskort eller dit lånerkort til biblioteket. Du er selv ansvarlig for de materialer, der bliver lånt på dit sundhedskort eller lånerkort.

Hvordan låner og reserverer jeg bøger?

Icon Description

Sådan reserverer du materialer på hjemmesiden

  1. Søg efter titler, forfatter eller emne i bjælken øverst på siden.
  2. Brug filtrene til at indsnævre din søgning. Du kan både filtrere på materialetype, udgivelsesår, genre og meget mere.
  3. Vælg det materiale, du er interesseret i. Her kan du læse meget mere om materialet, se andre tilgængelige formater og lave en reservering på det.
  4. Når du reserverer materialet, kan du vælge udgave, afhentningssted og interessedato, samt vælge at få besked på SMS eller email, når det er klar til dig på biblioteket.

 

Sådan reserverer du materialer i app'en Biblioteket

  1. Søg efter titler, forfatter eller emne i bjælken øverst på siderne "Hjem" eller "Søg".
  2. Brug filtrene under "Tilpas" til at indsnævre din søgning. Du kan både filtrere på litterær form, udgivelsesår, læseniveau og meget mere.
  3. Vælg det materiale, du er interesseret i. Her kan du læse meget mere om materialet og lave en reservering på det, eller se andre materialer fra samme forfatter.

 

Sådan bruger du det digitale bibliotek

  1. Gå til det digitale bibliotek. Her har vi grupperet vores portaler efter type og emne, men du kan også gå på opdagelse i den lange liste af digitale materialer nedenfor.
  2. Vælg den portal, du gerne vil bruge. Her kan du læse meget mere om portalens indhold, hvordan du får adgang til det, og hvor mange materialer du kan låne.
  3. Gå til portalen ved at følge linket på siden.

 

Når du har reserveret materiale(r)

Når du har bestilt en bog, en film, et spil, eller noget helt andet, hentes det hjem til dit ønskede afhentningssted, og du får besked, så snart materialet er klar til afhentning. Beskeden kan komme som sms, mail eller som push-besked fra app’en Biblioteket. Hvis ikke du allerede har tilknyttet dit telefonnummer eller din mailadresse, kan du gøre det her.

Hvis du ikke allerede har angivet et afhentningssted, bliver du bedt om at vælge et ved din første reservering. Hvis du ikke selv angiver en interessedato, er standarden 6 måneder. 

Når du får besked om, at reserveringen er kommet hjem, får du samtidig et afhentningsnummer. På dit afhentningsbibliotek står alle reservationer opført i numerisk rækkefølge. 

Husk at låne bogen på selvbetjeningsautomaten inden du forlader biblioteket.

 

Tips til litteratursøgning

Vi har samlet svar på generelle spørgsmål om litteratursøgning, der kan hjælpe dig med at finde præcis det materiale, du leder efter. Dem finder du her

Har du brug for en bibliotekar? Vi hjælper dig gerne i den betjente åbningstid.

Hvordan finder jeg bogen, filmen eller spillet på hylden?

Icon Description

Sådan finder du ud af, hvor en specifik bog står i biblioteket

På hjemmesiden

  1. Fremsøg den bog, film eller lydbog, du gerne vil finde.
  2. Klik på "Find på hylden".
  3. Her kan du se hvilken afdeling materialet står i, samt hvor mange der er.
  4. Hvis ikke du er bekendt med bibliotekets samling, kan du se hvordan du finder de forskellige typer materialer nedenfor.

 

I Biblioteket-app'en

  1. Fremsøg den bog, film eller lydbog, du gerne vil finde.
  2. Tryk på "Find materialet".
  3. Tryk på "Solrød Bibliotek og Kulturhus".
  4. Her kan du se hvilken afdeling materialet står i, samt hvor mange der er.
  5. Hvis ikke du er bekendt med bibliotekets samling, kan du se hvordan du finder de forskellige typer materialer nedenfor.

 

Sådan finder du rundt i bibliotekets samling

Romaner og krimier

Vores mange romaner og krimier er inddelt efter forfatterens efternavn, og står ellers i alfabetisk rækkefølge. Er du derfor på jagt efter "Elins Død" af Sara Blædel, skal du kigge under "B" i krimier. Du kan på samme måde finde "Hvor flodkrebsene synger" af Delia Owens under "O" i romaner.

Hvis du er i tvivl om en bog er en roman, en krimi eller noget helt tredje, kan du finde dens opstilling på hjemmesiden eller i app'en, ved at følge trinene beskrevet ovenfor.

 

Fagbøger

Fagbøger står i numerisk rækkefølge, og er organiseret efter deres DK5-nummer. Det er et emne-nummer, der grupperer fagbøger, som handler om de samme ting. Eksempelvis starter bøger om politik ved nummer 32, mens bøger om rejser starter fra 40.

Hvis du er i tvivl om hvilket DK5-nummer en fagbog har, kan du finde dens opstilling på hjemmesiden eller i app'en, ved at følge trinene beskrevet ovenfor. Du kan også slå emner op i oversigten her.

 

Biografier

Biografier har alle DK5-nummeret 99, og er organiseret lidt anderledes end andre fagbøger. Her er bøgerne inddelt efter hvem de omhandler, og altså ikke forfatterens efternavn. Leder du derfor efter biografien "Jussi" om Jussi Adler-Olsen af Jonas Langvad Nilsson, skal du altså ikke kigge under "N" for Nilsson, men "A" for Adler-Olsen.

Hvis du er i tvivl om en bog er en biografi, eller hvilket navn du skal lede under, kan du finde dens opstilling på hjemmesiden eller i app'en, ved at følge trinene beskrevet ovenfor.

 

Tidsskrifter og aviser

Vores tidsskrifter og aviser findes på den sorte væg, ud til bibliotekets åbne rum, når man passerer skranken. Her finder du aviserne på de første hylder, og dagens avis står i holderne øverst. Biblioteket får nye aviser tilsendt hver dag, og har de seneste fjorten dages aviser liggende fremme.

Du finder tidsskrifter i de klare tidsskriftholdere, på hylderne nederst til højre. De er inddelt efter tidsskriftets titel og udgivelsesår. Det nyeste eksemplar er ikke til hjemlån, men kan læses på biblioteket.

 

Film, lydbøger og spil

Du finder film, lydbøger og spil i krybben ved den blå indgang. De er inddelt i hhv. film, lydbøger, PS4-spil og PS5-spil. De stor i alfabetisk rækkefølge efter titel. Vil du derfor finde "Django Unchained" af Quentin Tarantino, skal du kigge under "D" i film.

 

Brætspil

Vores brætspil står i det store sorte tårn, til højre for indgangen til Børnebiblioteket.

Hvordan ændrer jeg min pinkode?

Icon Description

Har du glemt pinkoden til selvbetjening, kan du oprette en ny ved at logge ind med MitID og ændre koden på din brugerprofil. Du kan også henvende dig til personalet på biblioteket i den betjente åbningstid. Ved personlig henvendelse skal du medbringe legitimation for at ændre din pinkode.

Hvordan fungerer selvbetjente dage på biblioteket?

Icon Description

Solrød Bibliotek og Kulturhus er selvbetjent hver onsdag og søndag, samt hele uge 30. Havdrup Bibliotekspunkt og Mikrobiblioteket i Solrød Idrætscenter er altid selvbetjent. Det betyder kort og godt, at du kan benytte biblioteket som vanligt, men at der ikke er en bibliotekar til stede, til at hjælpe dig.

Der er personale til stede på biblioteket, som finder reserveringer, håndterer afleverede bøger og sørger for ro og orden, men vi kan ikke hjælpe dig med dine henvendelser.

Du kan derfor:

  • Hente dine bestilte bøger
  • Printe, scanne, kopiere og bruge vores PC'er
  • Læse dagens avis
  • Bruge Legelagunen
  • I øvrigt bruge huset som du plejer

Du kan ikke:

  • Få hjælp til at printe, scanne eller kopiere
  • Få en bibliotekar til at bestille bøger hjem til dig

Du kan læse meget mere om selvbetjente dage her.

Kan jeg sætte mine reservationer på pause?

Icon Description

Hvis du ikke har mulighed for at komme og hente dine reserveringer i en periode, kan du angive en pauseperiode.

Fordelen for dig er, at du undgår at komme bag i køen, hvis du ikke kan nå at hente dine reserveringer. I stedet bliver du sprunget over i køen, indtil din pauseperiode udløber.

OBS: Denne service gælder for alle reserveringer på bibliotekets egne materialer, men ikke for de materialer, der skaffes hjem fra andre biblioteker. Reserveringspausen gælder kun de reserveringer, vi ikke allerede har gjort klar til dig, og kun fysiske materialer.

Du kan læse mere om pauseperioder, samt se hvordan du gør, her.

Kan jeg forlænge mine lån?

Icon Description

Du kan forny de fleste materialer i op til en samlet lånetid på 12 uger, dog kun hvis de ikke er reserveret til en anden låner. 

Du kan tidligst forny dine lån 7 dage før afleveringsdatoen, og du kun forny dine lån to gange i hele perioden. Det gælder både almindelige lån og fjernlån. 

Fjernlån fornyes med forbehold fra det bibliotek, vi har lånt materialet fra. 

Du kan forny lånene under "Dit overblik" og "Lån" på din brugerprofil. 

Kan jeg hente mine udlån på Havdrup Bibliotekspunkt?

Icon Description

Det kan du bestemt! Du kan vælge Havdrup Bibliotekspunkt som dit foretrukne afhentningssted, så alle dine lånte materialer fremover bliver bragt dertil for dig. Det kan du ændre på din brugerprofil her.

Du kan også ændre afhentningssted på reservationer, du allerede har lavet. Det kan du gøre ved at gå til oversigten over dine reserveringer på din brugerprofil, vælge en reservering og trykke "Skift" ud for afhentningssted.

Kan jeg aflevere uden for åbningstiden?

Icon Description

Uden for åbningstiden kan du aflevere i bogindkastet på Solrød Bibliotek.  Aflevering i bogindkastet er på eget ansvar.  Materialer, der bliver afleveret efter lukketid på den sidste afleveringsdag, bliver først registreret næste dag og udløser derfor gebyr.  Du kan læse mere om lånetid og afleveringsfrister her.

Hvad sker der, hvis jeg afleverer for sent?

Icon Description

Det er gratis at låne bøger på biblioteket, men hvis du afleverer for sent eller mister det, du har lånt, skal du betale et gebyr. Du kan læse om vores gebyrer her.

Hvordan betaler jeg gebyr og / eller erstatning?

Icon Description

Hvis du skylder for 50 kr. og derover, får du en regning tilsendt i din digitale post. Regningen kan du enten betale i din netbank, eller komme forbi Solrød Bibliotek og betale i den betjente åbningstid. Du kan læse mere om gebyrer og erstatning her.

Hvordan bliver jeg en del af en læsekreds?

Icon Description

Solrød Bibliotek og Kulturhus har flere tilknyttede læsekredse. Alle læsekredse er selvkørende, forstået på den måde, at gruppen selv arrangerer mødetidspunkter, bogvalg og mødested. Biblioteket sørger for bestilling af den ønskede bog, så alle deltagere kan få og læse den samtidig. 

Nogle læsekredse mødes på biblioteket, imens andre mødes privat. Det er muligt for læsekredse at booke vores Havestue, så samtalerne ikke behøver at foregå i det offentlige rum.

Hvis du gerne vil deltage i en læsekreds, eller starte en ny læsekreds selv, kan du se mere om det her.

Kan jeg printe på biblioteket?

Icon Description

Du kan både printe, fotokopiere og scanne dokumenter ind på biblioteket.

  • Et A4-print koster 3 kr. i både farve eller sort/hvid
  • Et A3-print koster 5 kr. i både farve eller sort/hvid
  • Det er gratis at benytte vores to scannere

Du kan læse meget mere om at printe på biblioteket her.

Hvordan bruger jeg bibliotekets internet?

Icon Description

Solrød Bibliotek og Kulturhus' trådløse netværk er gratis at benytte og dækker også mødelokalerne i tilknytning til kulturhuset. Du kan komme på netværket ved at:

  1. Vælge det netværk der hedder "Solrod-Guest". Når din enhed er tilsluttet netværket, dukker der et pop up-vindue op.
  2. Vælg "Opret bruger & adgangskode".
  3. Udfyld nu alle felterne i "Opret konto" og tryk "Registrer".
  4. Du modtager nu en sms med brugernavn og en kode som er aktiv i 8 timer. Når de 8 timer er gået, skal du logge ind igen.
  5. Vælg "Log på" og angiv dit tilsendte brugernavn og kode efterfulgt af tryk på "Log på".

Har biblioteket en app, jeg kan bruge?

Icon Description

Hent vores app til din mobil eller tablet

Med app'en 'Biblioteket' har du altid styr på dine lån og reserveringer.

Du kan søge og reservere bøger, tjekke din lånerstatus og finde inspiration til kommende læse- og lytteoplevelser, se hvad der sker på biblioteket og meget mere. Samtidig hjælper app'en dig med at huske, hvornår du skal aflevere de ting, du har lånt. Du kan også benytte app'en som lånerkort på vores selvbetjeningsautomater. Vær opmærksom på, at du skal være registreret låner på biblioteket for at bruge app'en.

 

Sådan gør du

Hent app’en 'Biblioteket' i Google Play eller i App Store.
Når du har hentet app’en, vælger du blot kommune og logger ind med dit bibliotekslogin (dit CPR-nummer og din firecifrede pinkode).

Vælg om du vil have notifikationer i app'en - så minder vi dig nemlig om dine afleveringsfrister. Til iOS vælger du notifikationer i "tandhjulet", mens det i Android skal gøres i telefonens app-indstillinger.

 

Få inspiration

Målet med app'en er, at den skal give inspiration og give mulighed for formidling. Du finder inspiration til bøger på eReolen eller "Anbefalede bøger" med anmeldelser på Litteratursiden. Du finder bl.a. også "Børnenes univers", "Personlige fortællinger" og "Slægters historier". Temaerne skiftes jævnligt efter aktualitet.

Det er nemt at klikke videre til reservering, når du finder en titel, du har fået lyst til at læse.

 

Søg og forny bøger

I app’en kan der søges på tværs af fysiske og digitale materialer, så hvis bogen ikke er tilgængelig i fysisk form, kan den måske lånes som e-bog eller lydbog i stedet. Med ét klik kan man hoppe til eReolens app – så bliver det ikke nemmere! Man kan desuden forny sine lånte materialer og få notifikationer i app’en, når der er materialer, der snart skal afleveres.

Hvordan kan jeg bruge biblioteket, hvis jeg har svært ved at læse?

Icon Description

Biblioteket har mange forskellige tilbud til dig, der har svært ved at læse. Du kan blandt andet låne lette bøger, bøger med stor skrift, lydbøger, film og meget andet. Det kan du finde meget mere om her

Hvad hvis jeg gerne vil låne bøger, men ikke kan komme på biblioteket selv?

Icon Description

Få bøgerne bragt til dig

Biblioteket Kommer er et tilbud til ældre, personer med diverse funktionsnedsættelser, samt andre, som ikke selv er i stand til at komme på biblioteket. Her får du bragt bøger ud til dit hjem af vores søde frivillige en gang om måneden. 

Du tilmelder dig ordningen ved at kontakte biblioteket. Herefter vil du blive ringet op af vores Biblioteket Kommer-ansvarlige for nærmere aftale. Ordningen er gratis for borgere i Solrød Kommune.

 

Kontakt os

Solrød Bibliotek og Kulturhus

Email: solbib@solrod.dk

Telefon: 56 18 28 00

Hvordan kan jeg planlægge mit besøg, hvis jeg har brug for særlige hensyn?

Icon Description

Solrød Bibliotek og Kulturhus skal være for og til alle. Det er vigtigt for os, at du føler dig velkommen og tryg, når du besøger os. Vi har samlet en række informationer om biblioteket og tilgængelighed, der kan være gode at vide før og under dit besøg. 

Du kan læse om tilgængeligheden på Solrød Bibliotek og Kulturhus her.