Boganmeldelse

Månedens bog: Krapyl

Krapylet i denne her roman er ikke et uhyggeligt Halloween-monster, men i stedet en oprørsk pige ved navn Maddalena i 1930’ernes Italien. Og hun er ikke særligt uhyggelig – med mindre man skal tro den lokale sladder.

Af Rasmus Palle Jepsen

Oprør, venskab og sammenhold

Ifølge den lokale sladder er Maddalena en ond lille heks, der er skyld i sin egen lillebrors død. Hovedpersonen Francesca vokser op i en lille italiensk by hos borgerlige forældre som en velopdragen og respektabel pige. Alligevel fascineres hun af Maddalena, som i byen går under navnet "Krapyl" og er frygtet af alle fordi hun efter sigende er i pagt med djævlen selv. De to piger møder hinanden og bliver hurtigt uadskillelige. Sammen kaster de sig ind i kampen om at blive de frie og uafhængige individer, de drømmer om at være, mens truslen fra Mussolini bliver mere og mere tydelig. 

 

Derfor skal du læse "Krapyl"

Jeg elsker at læse romaner, der enten foregår i en periode eller i et land, jeg ikke ved så meget om. Og det her er for mig begge dele. Det er en virkelig fantastisk roman om venskab, om hierarkier i et lille samfund og hovedpersonen Francesca er en meget elskelig, fordomsfri og herligt nysgerrig guide ind i den her verden.

Bogen giver et fascinerende portræt af en periode og sted som jeg ikke selv vidste så meget om. Fascismen skyller ind over Italien som en flodbølge og gennemsyrer alle lag. I skolen hilser børnene på et billede af Mussolini hver morgen, og hvis man undlader at flage på officielle festdage, er man uitaliensk. Er man med på det rigtige hold, går det lidt bedre med forretningen. Man bliver inviteret til de rigtige ting, lærer de rigtige mennesker at kende og kan stige i graderne. Samtidig er det en historie om hvor meget man som kvinde må finde sig i, hvis man ikke slår tilbage mod til der vil forsøge at underkue én.

 

Hvilke andre bøger minder bogen om?

Den minder selvfølgelig om stort set alle Elena Ferrantes romaner, men især om Napoli-romanerne og Voksnes Løgnagtige Liv. Derudover kan man med fordel læse Mario Pistacchios vildt gode roman ”Den sommer med hunden”, der følger en gruppe unge drenge i en lille italiensk landsby i 1960’erne.

Om anmelderen: Rasmus Jepsen

Jeg arbejder som grafiker og litteraturformidler for primært børn her på biblioteket – men mit hjerte banker også for voksenlitteraturen. Til daglig sørger jeg for at indkøbe god litteratur til biblioteket og udstille den, både digitalt og i bibliotekets rum.

Jeg elsker gode (især korte) romaner, der handler om venskab, kærlighed og menneskelig samvær. Hvis sproget virkelig blomstrer, er jeg som regel helt på – men fænger bogen ikke i løbet af de første 30-40 sider er jeg ikke for fin til at droppe den. Når jeg ikke læser romaner nyder jeg gerne en god fagbog – om alt fra fiskeri, krig, køn og menneskeliv.

Foto af Rasmus Jepsen.