Anbefaling: Sasjenka

En rædselsvækkende, spændende og gribende beretning om kærlighed, forræderi, menneskelig grusomhed og uventet heltemod, som kan fremkalde tårer.

Jeg chokerede min familie med at decideret at græde mens jeg læste bogen.
Romanen starter med vi møder overklassepigen Sasjenka i Sct. Petersborg 1916. Hun er naturligvis smuk, handlekraftig og intelligent.

Hun arresteres til alle overraskelse af zarens politi. Det viser sig hun har talt proletarernes sag i sin fritid og fungeret som kurer under navnet ”Kammerat Sneræv”. Hun smides i et frygteligt fængsel, hvor hun mishandles, men hendes forbindelser beskytter hende så det ikke bliver alt for slemt. I stedet styrker opholdet hendes position som en af de gode fremtrædende bolsjevikker. I løbet i 1916 og starten af 1917 spidser situationen til for Sasjenka. Efter nogle dramatiske dage under revolutionen, falder der ro på hendes tilværelse og hun starter på avisen ”Pravda”  hvor hun blandt andet skriver artikler dikteret af selveste Lenin.

Næste gang vi møder Sasjenka er i 1939. Hun er gift med Kammerat Vanja - mest af praktiske årsager, men de har et godt ægteskab og elsker deres børn meget højt. De har 2 små børn.

De er højtstående bolsjevikker med privatchauffør og tjenestefolk. Vanja er ansat i det hemmelige politi under partiet og står Stalin meget nær. De oplever dog at mange af deres bekendte forsvinder, men de regner sig helt sikre. Men da Sasjenka indleder et lidenskabeligt forhold til forfatteren Benja Golden, begynder hun at stille spørgsmålstegn ved de ofre, hun har ydet for partiet. Hun arresteres efterfølgende og gennemgår de frygteligste forhør. Men hun holder stand så hendes børn kan blive reddet. Hendes skæbne forbliver uvis – og det er her tårerne begynder at løbe hos blødsødne læsere!

Sasjenkas historie bliver ufortalt, indtil en russisk historiker, Katinka, i 1994 ansættes af en engelsk kvinde. Opgaven er at finde den engelske kvindes families historie. Jagten gennem Stalins private arkiver er en detektiv værdig.

Det viser sig at den engelske kvinde er datter af Sasjenka, og man og håber og ønsker så inderligt at Sasjenka pludelig findes. Først til allersidst i romanen afsløres Sasjenkas skæbne. Der opklares andre familieforhold, der på smukkeste vis binder en sløjfe på historien.

Dette er en roman, som giver os et indblik i de ufattelige hårde skæbner, som den russiske revolution afstedkom. Om hvordan fanatisme kan få mennesker til at se gennem fingre med grusomme handlinger og retfærdiggøre dem.

Sasjenka bringer et fuldstændigt ufatteligt offer for sine børns bedste. Jeg tror ikke mange kan læse denne bog uden at fælde en tåre.Her er det hovedpersonens historie, der er vigtig og gennem hende levendegøres Ruslands blodige og frygtelige historie - derfor kan jeg godt tilgive at sproget er lidt "ugebladsagtigt" sine steder. En stor anbefaling herfra til romantiske sjæle som vil have en lettilgængelig bog som vil berøre dem. 

 

25.09.18