Højtlæsning

19.04.20
Det kan måske godt virke lidt afskrækkende det der med at skulle læse højt - selv for sine børn - for hvordan gør man lige med stemmer, og hvilke bøger skal man læse? Her finder du fem gode råd og en masse inspiration.

 

Vi klæder dig på til at gå i gang med højtlæsningen!

Spring ud i det!

Det kan lyde banalt, men det vigtigste er, at du har lyst til at prøve. Nyd, at du får tid sammen med dit barn, hvor I laver noget sammen, og nyd, at du kan få dit barn til at le og engagere sig.

Vælg bøgerne sammen

Du kender det nok fra dig selv - man vil nu engang helst selv bestemme, hvad man skal læse, se og høre. Så lad dit barn være med til at bestemme, hvad der skal læses højt. Hvis det er noget barnet har valgt, er der gode chancer for, at du kan bibevare deres interesse hele vejen. Og husk, at hvis barnet mister interessen, så prøver I bare igen med en anden, mere spændende bog.

Find et hyggeligt sted

Gør noget ud af højtlæsningen og find tæpper, dyner og puder frem, så I rigtigt kan finde jer til rette. Måske laver I en leg ud af, at skabe de helt rigtige omgivelser. Sæt jer tæt sammen, hav saftevand og snacks klar på sidelinjen, og gør det til en rigtig hyggelig måde at være sammen på.

Giv jer god tid

Husk, at give dig god tid, når du læser højt - så alle kan nå at være med. Hvis I læser højt fra en billedbog, kan I snakke lidt om billederne. Der skal også være plads til spørgsmål og undren, så dit barn får mest ud af fortællingen. 

Giv den gas med sjove stemmer - men pas på!

Det er supersjovt med stemmer, når man læser højt - både for barnet og for den, der læser højt. Det gør det nemmere at adskille og forstå karaktererne, og det bliver mere underholdende at lytte til. Men husk at holde dig til stemmer, du kan huske - også på side 35.

 

Nu er du klar til at læse højt. Men hvad skal I læse?

eReolen GO! er et rigtig godt sted at starte. Her kan du filtrere din søgning efter aldersgruppe, og så kan dit barn selv browse og vælge, hvilken historie, de har lyst til at høre. Der er også masser af blå lån på eReolen GO!, som ikke tæller med i jeres månedlige lånekvote. Det kan du læse mere om her

Hvis I har brug for endnu mere at vælge i mellem, kan I tjekke gratisbørnebøger.dk ud. Her ligger en masse rigtig gode bøger, som I har fri adgang til hele året.

Nedenfor har vi fundet nogle digitale titler frem, der egner sig rigtig godt til at blive læst højt.

 

Hvis du ikke helt har mod på at kaste dig ud i højtlæsningens kunstner endnu, kan du lade dig inspirere af folk, der er rigtig dygtige højtlæsere.

Du kan for eksempel tage med dit barn i krea-hulen, når Katrine Bille læser op af både sjove, søde og spændende børnebøger. Det foregår på Gyldendals hjemmeside. Se mere her.

Du kan for eksempel lytte med, når dit barn hører lydbog. Hvor hurtigt læses der op, hvilke stemmer laves der og hvilke tonefald? Nedenfor i karrusellen kan du finde rigtig gode lydbøger, som du kan lytte til med dit barn.