Månedens fagbog: Damer der var for meget

01.10.22
Hver måned sætter vi spot på en særlig fagbog. Oktober måneds fagbog er 'Damer der var for meget', der fortæller om en række skandinaviske kvinder, der på skandløs og ukonventionel vis har været med til at bane vejen for det samfund, vi har i dag.

Vi følger kvinderne fra 1885 og frem til 1919. Det er perioden fra sædelighedsfejden og frem til, at alle skandinaviske kvinder havde fået stemmeret. Disse kvinder var i opposition til samfundets gældende moral, de rigide konventioner, men de var faktisk også i opposition til den organiserede kvindebevægelse, der på det her tidspunkt både var konservativ, moraliserende og stærkt imod så vanvittig en tanke som, at kvinder skulle have stemmeret.

Denne flok af kvinder var ikke organiserede, men de kendte hinanden på kryds og tværs af de skandinaviske grænser. Ofte bliver de hver især beskrevet som enere, der var før deres tid, men de var i virkeligheden ret mange enere. De var divaer for fuld udblæsning, der inspirerede, provokerede, svinede og støttede hinanden. Set som en samlet flok skubbede de for alvor til grænserne for, hvad man kan sige og skrive, grænsen for, hvad en kvinde kan og burde, og grænserne for, hvad der er skamfuldt og moralsk forkert.

De kvinder, vi skal møde i bogen, er Agnes Henningsen, Victoria Benedictsson, Stella Kleve, Anne Charlotte Leffler, Erna Juel-Hansen, Amalie Skram, Oda Krogh, Elin Wägner, Esther Blenda Nordström, Karin Michaëlis, Edith Rode og Gerda Wegener.

Bogen udkommer i forbindelse med Golden Days-festivalen 2022, som i anledning af regentjubilæet har dedikeret festivalen til alle de markante dronninger - i ordets mange facetter - der har sat et særligt aftryk på historien.

Kom tættere på nogle af kulturhistoriens mest kick ass kvinder: Reservér Damer der var for meget allerede i dag!

Materialer