Vores allesammens Pippi fylder 75!

21.04.20
Hun har knaldrødt hår og masser af fregner. Hun bor alene i en vakkelvorn villa med en dødninghovedabe og en dalmatinerprikket hest. Hun har en lædertaske fuld af guldmønter og sover med fødderne på hovedpuden. Her kommer Pippi Langstrømpe, 75 år.

 

Pippi Langstrømpe  - eller rettere Pippilotta Viktualia Rullgardinia Krusemynta Efraimsdotter Långstrump, som hendes mundrette fulde navn lyder - fylder 75 år.

Astrid Lindgrens elskede piratdatter så dagens lys for første gang i Sverige i 1945 midt under Anden Verdenskrig. Den dag i dag er den lille, store, bomstærke pige fast inventar på mange børneværelser. Pippi blev kendt for sit gå-på-mod, sin egenrådighed og sin trang til at sætte spørgsmålstegn ved autoriteter, voksne og normal praksis. Hendes fysiske styrke og hendes utraditionelle livsførsel gjorde Pippi til et forbillede i kvindebevægelsen og Lindgrens uortodokse skarnsunge blev desuden symbolet på et moderne børnesyn, hvor børn har mindst ligeså meget at lære voksne, som den anden vej rundt.

Fejr Pippis fødselsdag med nogle af hendes skøreste, sjoveste og mest finurlige eventyr - vi har samlet en række digitale materialer nedenfor.

Se Pippi stikker af (1970) på Filmstriben

Annika og Tommy beslutter sig for at stikke af hjemmefra. Mor tager det nu helt roligt, fordi Pippi stikker af med dem, og så skal det jo nok gå. For verdens stærkeste pige forstår at passe på sine venner, når de klatrer ned ad en stejl klippe eller flyver i en gammel bil.