Grafiske romaner

Af Anonym (ikke efterprøvet)
22.07.22
Er du typen der er nysgerrig på et lidt anderledes format end den klassiske roman? Så kig med her!

Grafiske romaner adskiller sig fra de klassiske romaner, med at det visulle udtryk fylder mindst lige så meget, hvis ikke mere, end det skrevne ord. I grafiske romaner forventes der noget andet af læseren, da tempo, stemning og karakterene, udtrykker sig på flere måder og niveauer, end blot tale- og tankebobler. Vi kan alle blive enige om at læsning stimulerer vores reflektionsevne og fantasi, når sidernes karakterer og omgivelser bliver levende for vores indre blik. Tegneserier, og især den grafiske roman, taler til dine sanser, og kan iscenesætte læseoplevelsen, som du måske aldrig har oplevet den før. 

Hvis det lyder som noget for dig, så kast dig ud i nogle af de anbefalede grafiske romaner herunder, og husk, at du i denne genre både kan finde fiction og non-fiction, samt kendte emner som kærlighed, slægtshistorie, spænding og meget mere!

Hvad er forskellen på en tegneserie og en grafisk roman?

Tegneserier er et fælles begreb for en bestemt genre af litteratur. Du kender måske den klassiske tegneserie som Lucky Luke, Valhalla mf., hvor siderne er inddelt i rum, og optræder som en form for filmrulle. Den grafiske roman bryder ofte denne ramme, og er mere fri, da tegneren i højere grad kan eksperimentere med layout og komposition. Billedernes størrelser kan veksle, men de viser ofte kun brudstykker af den samlede fortælling, således at læseren selv må udfylde de mellemliggende tomme huller. De tegnede fortællinger i grafiske romaner er også typisk længere og mere sammenhængende, og udforsker mere alvorlige emner, end den klassiske tegneserie. 

Historien bag den grafiske roman

Grafisk roman som genrebetegnelse stammer fra 1978, hvor Will Eisner udgav ”A Contract With God” (”En kontrakt med Gud”, 1979). Da det engelske ord for tegneserie ”comic” associerer humor og sjov, syntes Eisner ikke, at det var passende at kalde sit socialrealistiske melodrama om fattige jøder i New York for ”comic”. Derfor fik hans hæfte undertitlen en grafisk roman, og denne betegnelse er især i det 21. århundrede blevet mere og mere brugt om længere, sammenhængende, tegnede fortællinger.

Materialer