Anbefaling: Dødevaskeren

Pia anbefaler chokerende mavepuster som i den grad gjorde indtryk. Et absolut ”must-read”!

Det er chokerende at læse om de forhold kvinder lever under i visse dele af den muslimske verden.

Bogen følger den lille pige Fremsk som fødes som uønsket datter i en muslimsk familie i Kurdistan i slutningen af 80’erne. Hendes mormor Gawhar tager hende derfor til sig – for at beskytte hende mod hendes far.

Mormoderen er troende muslim og dødevasker, hvilket betyder at hun tager sig af de døde kvinder, som ingen andre vil begrave, kvinder der er dræbt i vanære og skam. Kvinder der er stenet eller tævet ihjel, fordi de er blevet gravide uden for ægteskabet, fordi de har været deres mænd utro eller fordi de har født pigebørn i stedet for drengebørn.

Kvinderne regnes helt klart som andenrangsmennesker af mændene. Flere episoder i bogen kunne jeg næsten ikke få mig selv til at tro på.

Mest chokeret blev jeg over beskrivelsen af hvordan en rasende menneske mængde trænger i Gawhars kælder, mens hun vasker den unge døde pige Char . Char er blevet dræbt af en flok vrede mænd fordi de mener hun har været sin mand utro. Char var højgravid og den vrede menneskemængde tvinger Gawhar til at skære livmoder og foster ud af Chars krop, så de trampe på både foster og livmoder.
I en anden episode beskrives det seksuelle overgreb på lille Fremsk af hendes stedbroder (som endda er i imam). Et hjerteskærende tillidsbrud

Sådan tårner det ene overgreb på kvinder efter det andet sig op i romanen – indtil man næsten er helt desilliosioneret.
Bogen er et rystende værk, som giver os et unikt indblik i muslimske kvinders tilværelse og tankegang. Den giver en forklaring på, hvorfor det kan være svært for muslimer at forene sig med det frie danske samfnd hvor der er ligestilling mellem kønnene. Et absolut ”must-read”!