Banebrydende debut: Den yngste

14.09.22
Fatima Daas har begået en genistreg med debutromanen ’Den yngste’. Jeg har aldrig læst en lignende bog om en troende muslim. Endelig er der ny mælk på nye flasker!

Franske Fatima Daas skrev romanen Den yngste, fordi hun ikke kunne finde sig selv spejlet i litteraturen. Fatima er fransk med algeriske forældre. Fatima er muslim. Og Fatima er lesbisk. ”Som teenager læste jeg aldrig bøger om lesbiske, muslimske kvinder. Det var, som om de ikke fandtes,” har Fatima Daas udtalt. Med bogen her har hun givet dem eksistens og stemme.

Queer-fiktion har man kaldt Fatima Daas’ opsigtsvækkende debut, der var en af de mest omtalte og debatskabende romaner i Frankrig i efteråret 2020. I en gentagende, hypnotisk messende stil, der får en til at tænke på koranens bønner, - og danske Yahya Hassan - lærer vi den unge jegfortæller, Fatima, at kende. Hun fortæller om at vokse op i en algerisk familie, hvor kærlighed og ømhed er tabu, i en nedslidt, muslimsk forstad til Paris, om sin oplevelse af uddannelsesinstitutionernes racisme og misogyni, om sit forhold til islam som kvinde og som lesbisk. Den yngste beskriver Fatimas rejse mod et autentisk liv, et liv hvor man ikke er enten muslim eller homoseksuel. Et liv, hvor man kan finde en plads i den tro, man er vokset op med, elsker og respekterer.

Lån Den yngste i dag.

Materialer