Christina læser: Solrøds tredje mest populære bog

10.11.21
Leonora Christina Skovs autofiktive roman "Den, der lever stille" (2017) indtager placeringen som Solrøds tredje mest populære bog med 560 udlån gennem de seneste fem år. Her er mit bud på tre aspekter ved bogen, som gør den til en vedvarende favorit.

Autofiktion: "Den, der lever stille" er en roman, der omhandler forfatteren Leonora Christina Skovs eget liv. Bogen hører altså til den autofiktive genre, som man kan kalde en ”selvbiografi i romanform”, hvor virkelige hændelser gøres til fiktion. Genren har haft en enorm popularitet de sidste 10-15 år, da der kan opnås en helt anden autenticitet og inderlighed, end det er tilfældet med almindelige romaner.  

Svære familieforhold: Handlingen sættes i gang, da Leonora efter sin mors død beslutter at skrive om sin opvækst og sit komplicerede forhold til forældrene. Bogen tager hul på et vigtigt og ofte tabubelagt emne, nemlig forældre, der ikke formår at vise deres børn kærlighed og støtte. Leonora Christina Skovs mod til ærligt at beskrive denne relation er noget af det, som efter min mening gør bogen så kraftfuld.

Om at finde sig selv: Bogen handler desuden om Leonoras vej til at finde sin egen identitet, både som et voksent menneske frigjort fra sine forældres regler og som homoseksuel kvinde. Fortællingen drives frem af et stærkt og almengyldigt budskab om, at man kan skabe sig selv og det liv, man ønsker, selv når man gang på gang fortælles det modsatte.

Bogen er barsk, men opløftende. Den er velskrevet og bliver hos dig længe efter, den er læst færdig. En klar anbefaling herfra.

Læs med i næste uge, hvor vi afslører andenpladsen på listen over Solrøds populæreste bøger. 

Materialer