Der er mange måder at læse på

17.09.19
Der er mange måder at læse på - også mange flere, end man skulle tro. Find inspiration her til din næste overraskende læseoplevelse.

Papirbogen
Den gode gamle papirbog – den kan nu stadig noget. Papirbogen er blevet erklæret død utallige gange, men selvom lyd- og e-bogen vinder frem, så er papirbogen ifølge forlagenes undersøgelser stadig den mest populære. Men truslen mod det sejlivede trykte ord har kunnet mærkes i bøgernes verden. Mange papirbøger insisterer på det traditionelle bog-format ved at lade elementer indgå, som ikke vil fungere i papirbogens teknologiske sidestykker.

Ekstremt højt & utrolig tæt på – Jonathan Safran Foer
Jonathan Safran Foer benytter sig flittigt af mere utraditionelle formater i flere af sine romaner. I Ekstremt højt & utrolig tæt på benytter han sig af masser af fantastiske detaljer, som er strøet gennem hele romanen. Sort-hvide fotografier. Farverige afbildninger af graffiti. Trykt tekst, der er understreget, streget over og cirklet af hvad der ligner kuglepen. Tekst, der står helt alene. Tekst, der er trykt så mange gange oveni i hinanden at meningen går helt tabt. Alle elementer understøtter og supplerer fortællingen.  

En bog som Ekstremt højt & utrolig tæt på findes som både lyd- og e-bog, men man kan diskutere, om den udlever sit fulde potentiale i formater, hvor de visuelle elementer henholdsvis mangler helt eller tilpasses og fordrejes for at virke på forskellige skærme.

Udvalgte værker af T. S. Spivet: Vest, rejsen, øst – Reif Larsen
Reif Larsens roman er trykt i, hvad der næsten kan betegnes som coffee-table-format, mere bred, end den er høj, hvilket i sig selv er atypisk for et skønlitterært værk. Og når man åbner bogen er den ligeså atypisk – langs alle margener er der skriblet og tegnet fodnoter, kort og diagrammer, som ifølge fortællingen er indskrevet af romanens hovedperson, den unge og meget begavede dreng, Spivet.

Udvalgte værker af T. S. Spivet: Vest, rejsen, øst findes også som både lyd- og e-bog, men med samme forbehold som Ekstremt højt og utrolig tæt på. Det er uden tvivl en bog, der fungerer bedst som papirbog.

S. – Doug Dorst & J. J. Abrams
Hvordan skal man beskrive S.? Det er en roman om en roman, men på den anden side er ikke bare en roman – det er et vaskeægte, sanseligt eventyr. Det er en kærlighedserklæring til papirbogen uden lige. S. er et kunststykke. Bogen er fiktiv fra ende til anden, men den er trykt så den ligner en godt brugt biblioteksbog fra 1940’erne med gulnede sider og lånerdetaljer bagerst i bogen. Centralt i både bogen og handlingen står den dobbeltfiktive fortælling Ship of Thesius, men det er i alt det udenom at handlingen virkelig foregår. Sendt frem og tilbage mellem to studerende, vokser fortællingen frem i margenerne, skrevet med forskellige kuglepenne. Mellem siderne har vores hovedpersoner lagt servietter med beskeder, postkort, fotografier, breve, dokumenter og et afkodningshjul, som læserne finder og undersøger på samme måde, som man må forestille sig, at hovedpersonerne har gjort det.

Graphic novels og tegneserier
Graphic novels og tegneserier har i mange år været et lidet anerkendt format inden for litteraturen – for skal dét nu forestille at læse? Men ja – det skal det.
Man kan lidt groft sagt skelne mellem tegneserier og graphic novels på omfanget af værket. Man kan med fordel tænke graphic novels som en udvidelse og en udforskning af den klassiske tegneserie-genre. De fleste graphic novels er, som det engelske navn også antyder, grafiske romaner og er som regel på flere hundrede sider.
Kombinationen af billede og tekst gør noget ved den måde, vi læser på. Læser man en graphic novel kan man nyde, hvordan tekst og billede komplimenterer, kontrasterer og illustrerer hinanden på måder, hvor form og indhold går hånd i hånd.

Lydbøger
Der har tidligere været en forestilling om, at det at læse lydbøger er en ”andenrangs læseoplevelse” – det at læse lydbøger blev opfattet som en mindre rigtig og en mindre fin måde at læse på i et dannelsesperspektiv. Men lydbogens popularitet er støt stigende. Det er et medie, som passer godt ind i vores tid – med bogen i ørerne, bliver vores øjne og krop bliver fritstillet til at lave alt muligt andet.
Og det er heldigvis ikke et spørgsmål om, at lydbogen skal erstatte papirbogen. Lydbogen kan derimod supplere papirbogen med en anden type fordybelse.
Lydbogsmediet bliver også udforsket i stigende grad. Et godt eksempel på en lydbog, der forsøger at udvinde hele lydbogsmediets potentiale er Lincoln in the Bardo af George Saunders. Lydbogsversionen af Saunders romandebut er blevet kåret som Årets Lydbog 2018 af Audie Awards, og er indtalt af i alt 166 skuespillere. Du kan låne Lincoln in the Bardo som lydbog på ereolen.dk 

E-bøger
E-bøger er en kæmpe demokratisering af bogen. Pludselig er bøger blevet mere tilgængelige til lavere priser, hvilket betyder at flere mennesker nu har adgang til gode læseoplevelser. Og det er ikke den eneste økonomiske vinding ved e-bøger: Låner du bøger på eReolen, slipper du for gebyrer; eReolen afleverer nemlig alle dine lån til tiden.
Derudover gør e-bøger det nemt at pakke bøger til stranden, ferien eller studiet – det eneste, du skal huske, og det eneste du skal slæbe på, er din telefon eller din tablet. Og igen: e-bogen skal ikke erstatte papirbogen, men den kan gøre det nemmere for de mange læseheste derude.
Et eksempel på en e-bog, der sprænger alle rammerne for sit eget medie, er børnebogen The flying books of Mr. Morris Lessmore. Fortællingen findes som kortfilm, interaktiv app i e-bogsformat, og som AR (augmented reality) papirbog. Du kan læse mere om bogen her.

Black Box – Jennifer Egan (2012)
Der er nogle forfattere, der går den teknologiske udvikling velvilligt i møde. Én af dem er den engelske forfatter, Jennifer Egan, der så litterære muligheder i den sociale netværksside Twitter. På Twitter kan du dele tekst og billeder, men max. 140 tegn (i 2012 – nu 280 tegn). Du kan læse Black Box her.

SMS-litteratur
SMSpress er et dansk forlag, der udgiver historier i sms-format. Udgivelserne er ikke bare papirbøger, som er delt op i sms’er. De fleste er derimod skrevet specifikt til mediet, og forfatterne har brugt virkemidler, der kun findes i SMS-litteratur, såsom tidspunkt for afsendelse, forskellige afsendernavne og det korte format som en aktiv del af historierne. Nogle af udgivelserne er interaktive og læserstyrede – det vil sige at læseren kan svare på sms’erne og på den måde styre fortællingens retning. SMSpress har aftaler med udvalgte biblioteker. Se mere her.

Men uanset hvad og hvordan du læser: Hatten af for dig og #læsløs!