Frem i lyset: Lotte Kaa Andersen skriver roman om jordskælvseksperten Inge Lehmann

11.05.21
Matematikeren og jordskælvseksperten Inge Lehmann sprængte rammerne for både seismologisk forskning og kvindens rolle i et mandsdomineret felt. Nu kan du læse hendes historie.

Måske husker du, hvordan DRs programserie Øgendahl og de store forfattere lod os alle sammen genopdage Karin Michaelïs, en dansk litteraturhistorisk stjerne, som nær var gået i glemmebogen.

Nu vil forfatter Lotte Kaa Andersen - kendt for sin Hellerup-trilogi - lade den danske befolkning lære endnu en nær-overset kvindelig supernova at kende. Den inderste kerne er en fascinerende biografisk fortælling om Danmarks ukendte verdensstjerne, matematikeren og jordskælvseksperten Inge Lehmann, som blev den første kvindelige seismolog under sin levetid fra 1888-1993. Som verdens første kvindelige seismolog mødte hun megen modstand i det danske naturvidenskabelige miljø, der i høj grad var en lukket herreklub. Men da hun i 1950’erne blev inviteret til USA for at forske, kom hendes arbejde til at spille en rolle under Den Kolde Krigs atomvåbenkapløb. Den inderste kerne fortæller historien om et sammensat, egenrådigt og myreflittigt menneske, som ikke blev anerkendt i sit hjemland, før hun var langt oppe i 70’erne, og følger nedslag i et liv, der forløber næsten parallelt med det 20. århundrede.