Genforeningen 1920

12.02.20
Mandag d. 10. februar 2020 markerede 100-årsdagen for den første Genforeningsafstemning, hvor godt 100.000 borgere afgav deres stemmer. Læs mere om historien bag Danmarks nuværende grænser og find inspiration til din næste læseoplevelse.

Kortet viser, hvor grænsen løb før og efter afstemningerne 10. februar og 14. marts 1920. Den sidste udgør fortsat i dag Danmarks landegrænse til Tyskland.

Kilde: Genforeningen2020.dk

Vidste du, at den danske grænse til Tyskland lige så godt kunne have ligget ved Kongeåen lige syd for Kolding? Sådan havde Danmarkskortet måske set ud, hvis ikke dansksindede borgere i den nordlige del af Slesvig i 1920 havde stemt for, at området skulle være en del af Danmark. Folkeafstemningen betød, at Sønderjylland for nu snart 100 år siden blev genforenet med Danmark.

Syd for den nuværende grænse ved Kruså stemte borgerne også, om området skulle være dansk eller tysk. Her valgte borgerne, at området skulle forblive en del af Tyskland.

Fra anspændt til fredeligt naboskab
Folkeafstemningen i den dansk-tyske grænseegn var en blandt flere i Europa efter afslutningen på første verdenskrig i 1918. Forud for de historiske begivenheder lå en kompliceret og konfliktfyldt optakt med meget på spil. Både på nationalt niveau og for de mennesker, der levede i det slesvigske område, der nu blev delt mellem Danmark og Tyskland.

Også i årene efter Genforeningen var der fortsat nogle spændinger og konflikter frem mod nutiden, hvor de to befolkninger og mindretal på begge sider af grænsen lever i fredelig sameksistens.

Den historiske gennemgang bygger fortrinsvis på Sønderjyllands Historie, bind 2, udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland i 2009

Tekst: Genforening2020.dk

Er du nysgerrig efter at vide mere om Genforeningen 1920?

Nedenunder har vi samlet bøger og e-bøger om emnet.

På DR Bonanza kan du se en stumfilm filmet af fotograf Jørgen Bjerregaard fra 1920, hvor kongefamilien besøger Sønderborg i anledning af Genforeningen.

Du kan også dykke ned i Rigsarkivets kildepakke. Her kan du blive klogere på Sønderjyllands forening med Danmark efter 56 år under tysk styre. Kildepakken bringer en række centrale kilder til Genforeningens historie fra Statsministeriet og Udenrigsministeriet og private arkiver.

Loven om genforeningen underskrives, 1920.

Foto: Elfelt, Lars Peter (1866-1931), fotograf // Petersen, Lars Peter (1866-1931), fotograf

Billedet her er fra Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger. Du kan finde mange flere spændende billeder fra genforeningen ved at klikke her.