Kom ned i gear - læs en fårebog

24.07.21
​​​​​​​Det lyder måske lidt fjollet, men bøger om at hyrde får giver ro i tankerne og sænker blodtrykket ... Den påstand vover bibliotekar Tania i hvert fald. Uden videnskabelige beviser, bygger Tania sin påstand på egen erfaring med bøgerne 'Fåredagbogen' af Axel Lindén og 'Fårehyrdens dagbog' af James Rebanks.

"Jeg har ingen forudsætninger for at kaste mig ud i fagbøger om at hyrde får. Jeg er ikke interesseret i landbrug, og jeg læser generelt ikke ret mange fagbøger," indrømmer Tania og fortsætter, "Alligevel blev jeg fanget af begge titler og bøgerne er blevet hos mig siden jeg læste dem. De fortæller hver især historien om en fåreflok, set fra hyrdens perspektiv."

I Fåredagbogen af Axel Lindén er vi flyttet med forfatteren ud i et landbrugskollektiv langt ude på landet. Kollektivet sigter efter at blive selvforsynende, og forfatteren har ansvaret for flokken af får. Vi følger ham og fårene gennem året. Vi mærker hans ængstelse, når fårene bryder ud af indhegningen eller når en vanskelig fødsel presser et af moderfårene. Vi er med, når vinteren er allermørkest og kulden går i knoglerne. Men vi får også et sjældent indblik i den samhørighed, der vokser frem mellem manden og fårene. Nogle dage krydres betragtningerne om fårene med forfatterens småfilosofiske tanker om tilværelsen. Andre dage står tankerne om fårene alene. Det handler først og fremmest om fårene og deres trivsel.

... Er det spændende? "Ja, det er det! Det er dragende. Og roligt. Som at se på havet," siger Tania, "Skuldrene falder ned."

James Rebanks fortælling om livet som fårehyrde er mere fabulerende. Forfatteren nedstammer fra en lang slægt af fårehyrder. De har altid været fattige, de har altid levet i de grønne dale, og de har altid haft får. Og hunde. Vi får hele baggrunden med. Vi lærer, hvordan det var at være fårehyrde i farfars tid og i fars tid. Hvordan tilpasning og nytænkning har været nødvendigt i økonomiske kriser. Hvordan man kan spotte den bedste avlsvædder og hvorfor man aldrig snyder de andre hyrder i handler med lam og væddere. Vi lærer, hvordan man opdrager en god hyrdehund og hvornår man klipper sine får.

Historien fortæller næsten sig selv. Det er et helt almindeligt menneskes liv og fortælling. Det emmer af stolthed og nørdet viden. Det er Søren Ryge i bogform, og det er en lynhurtig genvej til at tage det helt roligt og komme helt ned i gear. "Perfekt som sommerlæsning for travle mennesker," konkluderer Tania.

Materialer