Naturen i litteraturen

Naturen har altid været et yndet tema i litteraturen. Litteraturhistorien er spækket til bristepunktet med kærligheds- og krigserklæringer til naturens vilde væsen. Her kan du finde inspiration til din næste litterære naturoplevelse.

I den danske nationalsang, skrevet af Adam Oehlenschläger i 1819, finder forfatteren både fortidens kæmper og fremtidens håb i naturen. Og det kan der være noget om! Naturen har alle dage været et yndet tema i litteraturen. De ældste folkeviser forklarede naturens gåder med religion og magi; Oplysningstidens skråsikre fornuftsdyrkere var overbeviste om, at mennesket ved at korlægge naturen kunne herske over den; romantikerne dyrkede naturens uforudsigelighed og fandt frihed og ånd i ensomheden i det grønne; og nutidens forfattere spekulerer såmænd stadigvæk over mennesket i naturen, den menneskelige natur og det naturlige menneske.

Forfattere har på tværs af historien været interesserede i at afbilde mennesket i naturens vold. Det er, for eksempel, når Robinson Crusoe skal overleve på en øde ø uden civilisationen til at dæmme op for naturens luner i Daniel Defoes 1719-klassiker, eller når Pi Patel skal overleve 227 dage i en redningsbåd på Stillehavet i selskab med en bengalsk tiger i Yann Martels Life of Pi (2001).

Men for nylig er forfattere dog i stigende grad begyndt at interessere sig for naturen i menneskets vold. Cli-fi eller climate fiction er en ny og voksende genre, der forholder sig til, hvad der sker med naturen i en verden, hvor mennesket breder sig. Her finder vi blandt andet Jonas Eikas Efter solen, der løb med Nordisk Råds Litteraturpris i 2019, Maja Lundes Biernes Historie (2016) og Charlotte Weitzes Den afskyelige (2016)

Nedenfor har jeg samlet en række materialer (naturligvis digitalt tilgængelige), som på den ene eller anden måde forholder sig til naturen. God vind og læselyst!

 

 Romaner

 Krimier

 Cli-fi

 Klassikere

 Faglitteratur