Rasmus anbefaler: Nazister, cirkusbjørn og vådeskud.

03.09.21
Sfinx er en historie med både backpackere, cirkusbjørne, nazister, drukneulykker, vådeskud og kærlighed. Kan du også lide lidt skæve romaner med en vild historie og klare sproglige og sociale iagttagelser, så er den her bog lige noget for dig!

Hvilket dyr har først fire ben, så to ben og så tre ben? Ja, det var den gåde Sfinksen i græsk mytologi stillede alle hun mødte, og hvis de ikke kunne svare, åd hun dem. Hvis du ikke allerede ved, hvilket dyr der er tale om, så er det mennesket, der først kravler på alle fire, så går på to ben og til sidst bruger stok. Og lige netop hvad for et dyr mennesket er, bliver undersøgt fra forskellige vinkler i Daniel Dalgaards roman Sfinx.

I romanen sidder hovedpersonen Jan Schnecker i sin kørestol på et ferieresort i Thailand, hvor han er blevet slæbt til af hans datter og hendes mand. Gemt væk bag komisk store solbriller sidder han lam og stum efter en hjerneblødning og steger i heden, betragter menneskerne omkring sig og tænker tilbage på et dramatisk liv og en særdeles hård barndom på Bornholm under 2. verdenskrig. Hans tyskklingende navn og albino-udseende gør det let at blive udstødt fra samfundet – og hans efterfølgende tid i selskab med de tilbageværende nazistiske soldater, der holdt Bornholm besat længe efter resten af Danmark var befriede, belaster ham yderligere.

En aften krydser han dog vej med danske Thea, der er i begyndelsen af tyverne og rejser alene rundt i Sydøstasien. Hun vil skabe et dokumentarisk kunstværk om sin rejse, og samtidig forsøger hun at navigere i et backpackermiljø, hvor alle vil have noget af hinanden. Deres møde skal vise sig at få ret fatale konsekvenser for den ene af dem.

Historien skifter fortællervinkel i løbet af romanens syv dele, så man får lov at se verden gennem både Jan og Theas øjne, men også personalet i ferieparadiset kommer til orde og bliver menneskeliggjorde som mere end et eksotisk tjenestefolk i baggrunden. I det hele taget er det her en roman, som du vil elske at læse, hvis du nyder at sætte dig i andre menneskers sted, fornemme dynamikkerne i forhold og generelt bare elsker suveræne sproglige beskrivelser. Hvis du vil læse lidt mere bag om bogen, kan du læse et interview med forfatteren her.

Materialer