"Vi må redde så mange, vi kan": Sundets røde nelliker

15.07.21
Det var først i efteråret 1943, at nazisterne indledte deportationen af den danskjødiske befolkning. Under dæknavnet Helsingør Syklub lykkedes det dog danske modstandsfolk med hjælp fra politiet i Helsingborg at fragte knap 1500 flygtninge til Sverige.

En gruppe danske modstandsmænd og betjente fra det svenske sikkerhedspoliti risikerede livet for at redde så mange som muligt til Sverige over Øresund. Under dæknavnet Helsingør Syklub lykkedes det danskerne med hjælp fra politiet i Helsingborg frem til sommeren 1944 at fragte knap 1500 modstandsmænd og flygtninge til Sverige.

Syklubbens modige skipper, Erling Kjær, som i ly af natten med dødsforagt krydsede over Øresund i en lille motorbåd mellem minefelter og tyske jagere, gik under navnet den røde nellike. Det her er beretningen om, hvordan han og de andre nelliker hjalp deres medmennesker og ofte satte deres eget liv på spil, når der var brug for det. Fordi det ganske enkelt var det eneste rigtige og anstændige at gøre.

Under arbejdet med Sundets røde nelliker har Conny Palmkvist interviewet mange af de tilbageværende slægtninge til medlemmerne af Helsingør Syklub. Bogen bygger også i vidt omfang på ikke offentliggjorte private samlinger. 

Sundets røde nelliker er en imponerende og medrivende sand beretning om den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse. Reservér bogen i dag og kom forrest i køen til en hæsblæsende fagbog.

Materialer