HJERNEUGE 11 - Hjernen i fokus

Af Anonym (ikke efterprøvet)
02.03.22
I uge 11 sætter vi fokus på hjernen, hvor vi hylder både dens viden, superkræfter og al dens skrøbelighed.

Vi bruger den dagen lang og natten med: Hjernen er og bliver vores største superkræft, derfor skal vi passe godt på den. På Solrød Bibliotek og Kulturhus kan du i uge 11 få inspiration til litteratur omkring hjernen, og hvordan du passer godt på den - Både for store og små, og hele livet igennem.

I uge 11 starter forløbet Hold Hjernen Frisk op, hvor aktive seniorer kan udfordre og aktivere deres hjerne og krop gennem sang, sansetur, kreativitet og meget mere, i et socialt fællesskab.

Hjernen er glad for musik og sang, og derfor kan du opleve koncert og fællessang med Froms Kapel for de voksne, og familiekoncert med SkralleBANG. Klik på linksene for at tilmelde dig og køb billet.

Prøv også kræfter med at samle din egen hjernehat ved kreabordet i børneafdelingen!

9 gode tips til en sund hjerne

1. Lyt til musik

Det er stimulerende at lytte til musik. Musik øger blodtilstrømningen i hjernen, og det aktiverer flere forskellige områder af hjernen. Lyt til baggrundsmusik, mens du klarer de huslige pligter. Sæt dig ned og lyt aktivt til musikken.

2. Spil musik

Det er endnu bedre at spille musik. Det øger koncentrationsevnen at spille musik og synge. Du aktiverer de steder i hjernen, der har at gøre med følelser, motorik og kreativitet.

3. Tal med mennesker

En god diskussion holder hjernen frisk. Du aktiverer også de områder af hjernen, der har med følelser, motorik og følelser at gøre, når du taler. Ligesom når du spiller musik eller synger. Jo mere du er aktivt med i samtaler og diskussioner, jo mere holder du hjernen skarp.

4. Lær et fremmedsprog

Det er næsten det bedste, du kan gøre for at holde hjernen frisk. Det er bevist, at mennesker der behersker to sprog har en skarpere hjerne, end mennesker der kan ét sprog. Du styrker hjernen, hvis du bruger et fremmedsprog.

Det samme gælder, hvis du går i gang med at lære et nyt sprog. Det er aldrig for sent at lære et nyt sprog. Og der er masser af muligheder på aftenskole og kurser på nettet.

5. Pump hjernevægte

Læsning, krydsord, sudoku, bridge, skak og aktiverende radio- og tv-programmer er styrketræning for din hjerne. Når du sætter hjernen på prøve, øges spændstigheden i hjernen, og det er med til at holde den skarp. Spil sjove spil, der styrker hjernen.

6. Bevæg dig

Daglig fysisk aktivitet er et godt middel til at styrke hjernen. Det betyder for eksempel, at du med mindst 30 minutters daglig motion, hvor du bliver lettere forpustet, kan forbedre din koncentrationsevne, indlæring og hukommelse.

Samtidig får du mindre risiko for at udvikle sygdomme som depression og demens. Bliv inspireret til nye måder at dyrke motion på

7. Sov godt

Sørg for en god nattesøvn. Syv-otte timers søvn om natten er godt for hjernen. Under søvnen repeterer du, hvad du har beskæftiget dig med i løbet af dagen. Jo bedre du sover, desto mere kan du huske af det, du har lært.

8. Ryst op i rutinerne

Skift de daglige rutiner ud. Kør en anden vej til eller fra arbejde eller supermarkedet. Udfordr dine føle- og duftsanser. Køb en buket blomster et sted, du ikke plejer at komme. Eller besøg Botanisk Have og prøv et par dage senere at genkalde dig nogle af de mange fantastiske duftindtryk.

9. Spis guf for hjernen

Groft, friskt, grønt og økologisk. Det er kodeordene for en god hjerne-kost. Resultater kræver træning Husk at ændringerne i hjernens struktur ikke kommer på en nat. Så hold fast i din nye træningsform.

Hvis du virkelig vil forstærke din korttidshukommelse, kræver det systematisk fitness-træning af hjernen cirka et kvarter hver dag, og at du hele tiden udfordrer din hjerne ved at bryde rutinerne.

Kort om Hjernen i Fokus og uge 11

Hjernen i fokus er et netværk af organisationer, som alle på hver deres måde har hjernen i fokus. I uge 11 arbejder foreningerne sammen om at skabe opmærksomhed om hjernen fantastiske potentiale, herunder de udfordringer som en syg eller skadet hjerne giver. Læs mere og Hjernen i Fokus på følgende link.

Materialer