En dansk verdensstjerne i glemmebogen

21.02.20
Hvordan kan en dansk forfatter, der har solgt millioner af bøger i Europa, være næsten helt ukendt i dag? Nu kan du endelig låne Karin Michaëlis' bøger på eReolen.

Karin Michaëlis, f. Brøndum (1872-1950)

Se flere billeder af den danske forfatterstjerne i Det Kongelige Biblioteks digitale samlinger her.

Engang var Karin Michaëlis en af de mest lysende stjerner på den verdenslitterære himmel, men i dag er hun så godt som gået i glemmebogen. Det skal et sydfynsk teaterstykke om den samtidselskede forfatter dog lave om på. BaggårdTeatret opsætter forestillingen Jagten på det gode menneske med musik af den danske sangerinde Katinka, der løber fra den 21. februar til 21. marts 2020. 

Den randrussianske forfatters kontroversielle og nyskabende bøger, hvor især kvinderollen, identitet, erotisk kærlighed, barnet og fantasien er gennemgående temaer, var unikke og superpopulære i deres tid – og hendes frihedselskende hovedpersoner blev forløbere for et opgør mod de undertrykkende kræfter i samfundet og i selvet.

Temaerne i hendes bøger er absolut stadig relevante i en nutid, hvor køn, seksualitet og ligestilling i den grad stadig er hyppige punkter på den litterære dagsorden. Mange mener også at Astrid Lindgren fandt inspiration til den ikoniske Pippi Langstrømpe i Machaëlis' børnebøger om pigen Bibi. Ingen kan underkende den store betydning Astrid Lindgrens Pippi Langstrømpe har haft for det moderne børnesyn, men lighederne mellem Bibi og Pippi er ikke desto mindre til at få øje på. 

Kvinderollen og kvindernes vilkår var ikke det eneste Michaëlis havde meninger om. Den kontroversielle forfatter måtte flygte til Amerika, da nazisterne ulovliggjorde hendes bøger, efter at hun havde udtalt sig kritisk om nazismen og huset jødiske flygtninge i sit hjem på Thurø. 

Du kan lære meget mere om denne danske verdensstjerne i DRs programserie Mick Øgendahl og de store forfattere på DRTV.

Du kan også endelige læse Michaëlis' verdenskendte værker på eReolen - se mere i karusselen nedenfor.