Livsmod af Sonja Ferlov Mancoba
Livsmod af Sonja Ferlov Mancoba

Kan du lide kunst?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
31.10.21
Se dig omkring i din egen by. Der er meget mere god kunst, end du tror i Solrød.

Vi har været rundt i Solrød Kommune og besøgt Solrød Center, Solrød Rådhus, Solrød Bibliotek og Kulturhus, Solrød Strandkirke, Solrød Gymnasium, Kommunens sognehuse og skoler, Annexkirkegården, OJD og mange andre offentligt tilgængelige steder. Se hvor meget fantastisk kunst vi fandt af kendte og lokale kunstnere.

Se liste og billeder af kunst i Solrød

Læs mere om kunsten i Solrød og nogle af kunstnerne

Karen Strand: 
Karen Strand (1924-200). Guldsmed – Værkfører hos hofjuveler Dragsted fra 1954-1962, derefter selvstændig. I 1973 flyttede hun til Karlstrup Nyskov og boede her til 1978, hvorefter hun boede i Jersie landsby til 1983. I 1987 foreslog hun oprettelse af Danmarks smykkemuseum, som blev indviet på Møn i 1992. Her kan man se hendes smykker.

Henrik Starke
Henrik Starcke (1899- 1973) billedhugger med værksted med værksted ved Solrød Strand, kendt for skulpturen ”De fire vinde” ved Kastrup Lufthavn, udsmykningsopgave i FN-bygningen i New York og relieffer i det gamle Radiohus. Værkstedet står stadig, men er i dag ombygget til beboelse. 

Klaus Petersen
Klaus Petersen kendt som en blandt landets bedste og mest fantasifulde billedhuggere. Han har talrige udstillinger bag sig – ikke mindst i Køge Bugt området, men udstiller desuden nogle af sine markante værker, fremtrædende steder i Italien. Medlem af kunstnergruppen M13.

Adi Holzer
Adi Holzer er født I 1936 I Stockerau I Østrig, hvor hans barndom var præget af krigens katastrofale begivenheder, faderens død (1942), opvæksten på Seebarn Slot (stedfaderen var forvalter for Grev Wilczek), på Moosham Slot i Salzburger Lungau, i Retz,på Burg Kreuzenstein nær Wien. Studier på Akademiet for Billedkunst i Wien under professorerne Boeckl og Andersen.I 1955 mødte han sin kommende hustru, Kirsten Inger (Kim) i Nice. De blev gift i 1962 i Danmark og bor i Hareskov By, nord for København.
Læs mere om Adi Holzer 
Brochure om Adi Holzer
Adi Holzer på Wikipidia

Børge Jansberg
Børge Jansberg var som maler og billedhugger autodidakt. Han udstillede bl.a. på kunstnernes Efterårsudstilling i 1944-45, senere i 1970ér var det hovedsagelig hans stålskulpturer, der kunne ses på udstillinger i ind- og udland. Hans hovedværker er placeret i Tåstrup. Desuden kan nævnes Flammen 1991 Avedøreværket, Campanile 1991 Jernbanegade i Nykøbing Falster, Signal 1993 Hundige Center og Søjle 1994 i Solrød Center.

Sonja Ferlov Mancoba
Sonja Ferlow Mancoba blev født i København i 1911 og døde i Paris i 1984. Hun var meget inspirereret af afrikansk kunst og var blandt andet medlem af avantgardebevægelsen COBRA, der også talte navne som Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen. I 2019 var der en særudstilling om hende på Statens Museum for Kunst.
Læs mere på Wikipidia

Erik Lagoni Jakobsen (1930-2000)
Erik Lagoni Jakobsen, 1930-2000, dansk billedkunstner; uddannet sølvgravør i 1949 og siden på Kunstakademiet 1954-58. Erik Lagoni Jakobsen arbejdede abstrakt med grafik, collage og maleri, fx udsmykningen af Viby Amtsgymnasium (1970). De senere malerier viser genkendelige elementer sammensat i et surreelt rum.
1958-67 underviste han på Grafisk Skole, Kunstakademiet. I en årrække underviser på Solrød Gymnasium. Fra 1980 var Erik Lagoni Jakobsen medlem af Decembristerne.

Yindee Chantrakul
Yindee Changtrakul er oprindeligt fra Thailand, men har boet i Danmark siden 1980. Yindee Chantrakul har udstillet flere gange på Solrød Bibliotek og Kulturhus, Jersie Sognehus m.m.

Ahmad Siyar Qasimi
Født i Kabul i 1986. Afgang fra Det Kongelige Danske Kunstakademi 2014. Udstillinger hos Galleri Tom Christoffersen, Kunsthal Charlottenborg, Rundetårn og Portalen. Permanent udsmykning på Solrød Gymnasium.

Wistremundo Artero Báez
Født 10.8.1928 i Almeria, Spanien.
Wistremundo Artero Báez er en behændig og hyppigt anvendt portrætmaler, som gengiver modellen med liv og karakter. Hans udsmykninger er figurrige og i en livlig kolorit, ofte med symboler fra opvæksten i Francos Spanien. Uden at miste sig selv har han med et forenklet farvevalg tilpasset sin frodige naturalisme dansk mentalitet.
Læs mere på Weilbachs Kunstnerleksikon

Jens Nielsen
Jens Nielsen flyttede til Solrød I 1960 og nedsatte sig som familielæge i Solrød Landsby. Han havde inden da været læge på Grønland i en årrække. Han skrev bogen "Dagbogsbreve fra Scorebysund 1957-59" om Grønlandsperioden. Jens Nielsen satte på mange måder sit præg på Solrød og i særdeleshed på kulturen. Han var initiativtager til Kunstforeningen Køge Bugt og et hav af musikalske arrangementer i bl.a Jersie Forsamlingshus. Jens Nielsen døde i maj 2020.
Artikel om Jens Nielsen af Erik Jensenius

OJD
Firma grundlagt af Otto Johs. Detlefs. OJD består af en Industri- og en Bremseafdeling og er beliggende Lerbækvej 16, 2680 Solrød Strand
Ægteparret Annie og Otto Detlefs stiftede i 2004 OJD-fonden, der skulle videredrive deres firma OJD, da de ikke har arvinger. Fonden er senere omdannet til en almennyttig fond, der især støtter kunsten. Den har bl.a. finansieret Arkens tilbygning, Arken Prisen, Exit på Kunstforeningen Gammel Strand, 1 mio. kr til det nye elefanthus i Zoo København og 96 mio. kr. til Næsehornshus, flodhestehus og Savanne i Zoologisk Have. Formuen er skabt i O.J. Detlefs' tradingfirma OJD, der handler med emner til den danske industri efter kundespecifikationer, bl.a. bremserør og bremseskiver.Fonden uddeler årligt Annie og Otto Johs. Detlefs' Keramikpris.